איך לנצח בעזרת "סביבה מנצחת"
- Tomer Steinberg
- Feb 28, 2021
- 4 min read
Updated: Jan 12, 2022
דמיינו נהג מרוצים באמצע בתחרות. הנהג בעל היכולות האישיות הטובות שיש בעולם. יש לו רכב שהוא מתפעל ונוהג בו, יש לו צוות שמטפל ברכב במספר "פיט-סטופ"ים שמכין אותו להמשך המירוץ, צוות ניהולי שאחראי לדאוג לאימונים ותחרויות, צוות שאחראי למסלול אימונים שלו, וכן הלאה. אותו נהג מאמין בלב שלם שכל הצוות שלו, כל הסביבה שלו, היא זו שתעזור לו ותיתן לו את הכלים שהוא צריך בטיבם בשביל שיוכל להגשים את ייעודו ולממש את היכולות האישיות שלו בצורה הטובה ביותר ולהשיג את הניצחון.
סיפור מוכר וידוע על ספורט המירוצים שקיים בעולם, נכון?
"אבל תומר, אנחנו גם מבינים את העניין שצריך אנשים טובים סביבנו, המון מדברים על זה, מה אתה בא לחדש לנו בחשיבה?" יש כאלה שתוהים. אז זהו שיש.
מה קורה כשאותו נהג לא מנצח? הרי הוא עצמו הנהג הטוב בעולם, אז מה קורה כשהוא מפסיד שוב ושוב?
אפשר לבכות, אפשר לפקפק בנהג למרות שהעובדות שהוא הכי טוב, אפשר להתפשר, ואפשר לחתור לניצחון ולחקור את החולשות והחוזקות שבסביבת הנהג, בכלל הצוותים. לעומק.
כאן אני יודע שאתם כבר סקרנים ותוהים לעצמכם, איך עושים את זה? ומה זאת אומרת, ממתי חוקרים חוזקות במצבי הפסד?
זוז'ה מוריניו, אחד מהמאמני כדורגל הגדולים בהיסטוריה, בתחילת דרכו החליף חצי קבוצה בשחקנים מליגות נמוכות, כתוצאה מחיפוש תכונה ספציפית - רעב להצלחה. הוא סמך על יכולות האימון שלו לשיפור השחקנים והקבוצה, והוא רק חיפש את מי שמוכן לקרוע את המגרש כל משחק וכל אימון מחדש.
כשאנחנו נמצאים במצבי דאון, חשוב לנו להסתכל על הסביבה שלנו ולבדוק אם היא תומכת בנו כפי שאנו צריכים, לא רוצים, אלא צריכים. ברצון יש אפשרויות בחירה, בצורך אין, צורך זה הבייסיק.
ולכן, שלב א'- מבצעים חשיבה עצמאית לגבי איזה דברים אנחנו צריכים, כמו שמוריניו חשב, בשביל שנוכל לנסוק לשמיים. בצורה חסרת שיפוטיות, וחסרת הקשר לכל אדם חיצוני כרגע. אתם עם עצמכם בראש בשאלה - מה אני צריך בסביבה שלי בשביל להיות בשיא שלי?
שלב ב' - מתחילים לבדוק את הסביבה, או הסביבות שלנו, כל סביבה היא כמו צוות שאחראי על חלקים אחרים במירוץ. ויש לנו כמה. המשפחה, החברים הקרובים (ריגשית ו/או פיזית), החברים הרחוקים (ריגשית ו/או פיזית), החברים לעבודה, החברים ללימודים, לאימונים. סביבה יכולה להיות גם איפה שמסתובבים, איפה שגרים, עם מי גרים. אפילו - מי שנמצא אצלי ברשתות החברתיות - זו גם סביבה חזקה ומשפיעה מאוד.
בוחנים אותם בראש אחד אחד, לעומק, בצורה דדוקטיבית (מהכלל של אותה סביבה לתוך הפרט שבתוכה) ומעלים בצורה נקייה וחסרת שיפוטיות את רמתם ויכולת מילוי הצרכים שלכם, לטוב ולרע - ואיך הם גורמים לזה. מחשיבה מעמיקה כזו, ייתכן ותופתעו לגלות אנשים שטובים לכם יותר ממה שהפנתם להם תשומת לב, יחד עם אנשים שהפנתם להם יותר תשומת לב אך שליליים לכם יותר
שלב ג' - אתם מבינים כבר מי ומה סביבה טובה יותר, טובה פחות, ומי רע לכם. כל מי שאתם יודעים שהוא חלק מהסביבה הטובה ביותר שלכם, אל תבזבזו זמן וכבר שילחו להם הודעה או התקשרו אליהם להגיד "אני אוהב אותך ואני שמח שאתה חלק מחיי". שימרו אותם קרוב. אלו הם האנשים שיהיו איתכם ושאתם תרצו שיהיו איתכם בקיצון, הרע והטוב, ואל תפקירו אותם בחיים. האנשים האלה, שבונים סביבה או מספר סביבות בחייכם, הם החוזקות.
שלב ד'- יש אנשים שישארו קבועים בחייכם. המשפחה שלכם זה קודם כל. הקבועים פחות אך עדיין ברשימה, זה הבוס/ית בעבודה והעובדים (אם זו עבודה שחשובה לכם) ובהתאם לחיים האישיים של כל אחד ייתכנו עוד כמה. אנשים כאלה אי-אפשר לשנות/להוציא/להתעלם. מה שאנו יכולים לעשות בנושא, זה להתמקד בצד החיובי שלהם, ולהפנות אליהם את כמות היחס, אנרגיה, ותשומת לב בכמות כזו שתשאיר אתכם חיוביים כלפיהם. לדוגמא, למי שיש בעיות עם הבוס/ית בעבודה, שלא ישב איתה לשיחות ארוכות, שימשיך הלאה בעבודתו כפי שהוא יודע, ולקחת ממנה רק את מה שצריך ממנה בתור הכוונה כמנהלת עבודה. או נגיד, מי שיש לו בעיות עם הוריו, שלא יבלה בבית שבוע רצוף איתם באינטראקציות רצופות, אלא פחות, כמות הזמן שאפשר בשביל לשמור על אווירה חיובית וטובה. בשורה תחתונה - לא לבצע עומס מנטלי שיגרום לרע.
פירוט מעמיק לאיך עושים את זה למי שלא יצליח ויבין ארשום בפוסט נוסף בהמשך.
שלב ה' - שלב הניפוי, שלב החוליות החלשות. חשוב מאוד לבצע את שלב ג' לפני, שייתן לכם רוגע ויקל על השלב שבו צריך להוציא ולשנות סביבות. כשיש בסיס חיובי וחזק להשען עליו, כמו בבניין, קל ופשוט יותר לבצע שיפוצים משמעותיים בקומות העליונות, כשבטוחים שהלובי ובסיס הבניין יציב וחזק כפי שאנו צריכים.
כאן, אין צורך בהצהרה דרמטית "השבט אמר את דברו" או "אתה החוליה החלשה, שלום" לאנשים האלה. אלא פשוט הבנה עצמית מחשבתית לכך שבראש סדר העדיפויות שלכם הוא עצמכם, והם מחלישים את זה בצורה כזו או אחרת ואינם מתאימים. אלו יהיו האנשים המורידים, חסרי המוטיבציה והאנרגיה, הסטטים, המבאסים. זה יביא את הרצון להתמקדות בחוזקות שמצאנו קודם, והפניית התשומת לב לחוזקות, באופן טבעי תחליש את התשומת לב מהחולשות, עד אשר יעלמו.
שלב ו' - בנייה מחדש. אחרי שהבנתם מה אתם צריכים מהסביבה בחייכם, ובחנתם את כלל הסביבות בחייכם, בין אם נשארתם עם בסיס גדול והוצאתם קצת, ובין אם נשארתם עם בסיס קטן והוצאתם המון, זה השלב לבנות ולזמן סביבות חדשות עפ"י מה שאתם יודעים כבר אתם צריכים.
צאו החוצה, תבנו לכם סביבות חדשות, תעברו דירה, תחליפו עבודה, תתחילו קורס, תצטרפו למעגל חברתי חדש. תעשו משהו עם עצמכם ככל שאתם יכולים ובהתאם לאחריות הכללית שיש לכם בחיים. תנו לזה תקופת ניסיון, חצי שנה, שנה, ותראו איך תרגישו. במידת הצורך תעברו על השלבים הללו שוב.
אם באמת התחושה שלכם שמחה וטובה, ואתם מרגישים מעולה, אתם יודעים שבניתם סביבכם צוות שירכיב לכם את הרכב הטוב ביותר, עם הצוות תמיכה ואדמיניסטרטיבי טוב ביותר. ואתם יכולים לנהוג בצורה הטובה ביותר ולנצח. ככה בונים "סביבה מנצחת"
Comments